Wonen & Ouderen

Tijdens het webinar van Platform Pouwer op de laatste dag van de Slimme Zorg Estafette Regio Noord werd onder leiding van Karin Kalverboer het thema Wonen vanuit verschillende woonwensen en woonervaringen belicht. 

Icon25-02-2021 Nieuws
Wonen & Ouderen

De rode draad tijdens dit webinar was het perspectief van verschillende ouderen. Een webinar vol inspirerende presentaties over veranderende woonwensen, woonvormen, wonen en dementie, alternatieve mogelijkheden, met veel concrete voorbeelden en adviezen over hoe het anders kan.

De kracht van vitalo’s

Pieter Hilhorst, raadslid Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS), nam ons mee in hun uitgebrachte advies: De derde levensfase Het geschenk van de eeuw. Opgetekend uit verhalen over de kracht van zogenaamde vitalo’s: fitte ouderen in hun derde levensfase. De RVS pleit voor een verruimd handelingsperspectief van deze groep, wat zij met een inspiratieagenda willen bewerkstelligen.

Wensen en woonvormen

Daarnaast was er aandacht voor een onderzoek dat studente Hélène Middelbrink namens het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer uitvoerde rond de woonwensen van jonge ouderen. De uitkomsten van dit onderzoek leest u hier op  onze website. Bewonersinitiatief Vledder kreeg de ruimte tijdens de presentatie van Cees Hesse. In dit kleine dorp heeft een groep betrokken inwoners ervoor gezorgd dat ouderen voortaan in het dorp kunnen blijven wonen, ook wanneer zij zorg behoevend zijn. Coen van de Heuvel, lid van de Raad van Ouderen en de Ouderendelegaties vertelde ook hierover. Hij heeft zelf het heft in eigen handen genomen door een levensloop bestendige woonlocatie te zoeken en naar eigen wensen aan te passen. Jan de Vries heeft eenzelfde plek gevonden in Zwolle bij de Knarrenhof. Dit is een plek waar ouderen in hofjes bij elkaar wonen en er veel ruimte is voor gezamenlijke activiteiten. 

Verder was Groninger Huis aan het woord over wat zij doen voor hun huurders op gebied van ICT-ondersteuning, energie zuinig wonen en levensloopbestendig bouwen. Iris Groenendijk vertelde over intergenerationeel wonen en Eelke Wiersma liet zijn licht schijnen op het thema wonen en dementie. Als laatste werd een filmpje vertoont afkomstig uit Midden-Groningen waarin duidelijk werd dat ook daar ouderen het liefst in hun eigen omgeving willen blijven. Hoe maak je dit mogelijk?

Het volledige verslag kunt u via deze link bekijken: verslag webinar Wonen Platform Pouwer

De opname van het webinar is hier te zien: opname webinar Wonen Platform Pouwer

Dit webinar Wonen van Platform Pouwer was ook plek voor ontmoeting en kennisdeling van allerlei informatie over wonen en woonvormen voor ouderen. Er zijn verbindingen gelegd en nieuwe perspectieven gedeeld. Platform Pouwer is erg tevreden over het webinar en hoopt ook bij andere webinars op zo’n mooie mix van ouderen en professionals. Het eerstvolgende webinar is op 9 april en zal als thema waarschijnlijk Preventie hebben. Wij verwelkomen u graag! Houd voor meer informatie onze agenda de gaten!

Wonen & Ouderen foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon