Jonge ouderen houden graag regie over hun woonsituatie

Studente Hélène Middelbrink, vierdejaars bij de opleiding Management in de Zorg, heeft namens het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van jonge ouderen rond woon-zorgmogelijkheden.

Icon18-02-2021 Nieuws
Jonge ouderen houden graag regie over hun woonsituatie

Zij maakte naast een mooie scriptie ook een handige infographic die meer vertelt over de antwoorden van de deelnemers aan het onderzoek. Hieronder zijn de uitkomsten kort samengevat.

Levensloopbestendige woning, aanleunwoning, serviceflat en moderne hofjes waren het meest populair als toekomstige woonsoort. Verpleeg- of verzorgingshuizen passen volgens het onderzoek niet bij de wensen en behoeften van de jonge ouderen.

Bij de keuze voor een bepaalde woonvorm speciale bepaalde zaken een rol, bijvoorbeeld het houden van eigen regie en een hoge kwaliteit van de woonvorm. De jonge ouderen maken doorgaans zelf de beslissing over hun woonsituatie, en vinden dit ook erg belangrijk. De jonge ouderen zijn gemiddeld genomen voldoende digitaal vaardig om informatie over woonvormen online op te zoeken. Ook spelen familie en vrienden en belangrijke rol bij de informatievoorziening.

Er is een grote groep ouderen die al actief nadenkt over de toekomst, maar er zijn ook ouderen die dat niet of in mindere mate doen. Voor deze ouderen kan er een gat ontstaan tussen de woon-zorgmarkt, hun behoeften en de kansen en problemen die zij gaandeweg in de transitie van ouderdom mee te maken gaan krijgen.

Deze observaties zijn in de toekomst handig te benutten in projecten, contact met beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies en bij verdere ontwikkelingen die het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer bijstaan.

De wensen en behoeften van deze specifieke doelgroep moeten gehoord worden, zodat hier goed op ingespeeld kan worden. Bij Platform Pouwer is er veel ruimte voor ouderen. Via het Platform kunnen zij hun stem laten horen. De uitkomsten van dit onderzoek zullen in de ouderendelegaties en webinars van Platform Pouwer meegenomen worden. Hier zijn naast ouderen ook professionals en beleidsmakers bij aanwezig.

Hier kunt u de infographic van het onderzoek bekijken!

Voor meer informatie over dit onderzoek of over Platform Pouwer kunt u contact opnemen met ons via pouwer@zorginnovatieforum.nl of bellen naar 050 800 3245. En kijk natuurlijk eens rustig rond op onze website!

Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon