In gesprek over leefomgeving

In oktober gingen ouderen in Drenthe, Overijssel en Groningen in gesprek over leefomgeving. Zij voedden met hun eigen wensen en behoeften de Raad van Ouderen, voor hun aanstaande advies . Lees hier verder!

Icon01-11-2023 Nieuws
In gesprek over leefomgeving

De Raad van Ouderen (RvO) brengt in februari 2024 een advies over leefomgeving uit. In aanloop naar dit advies werden door het hele land gesprekstafels georganiseerd waarin leden van de Raad aan de hand van vragen in gesprek gingen met ouderen. In Drenthe, Overijssel en Groningen hielp Platform Pouwer de leden van de RvO hiermee, en vonden in oktober twee gesprekstafels plaats. De Raad van ouderen brengt dit gevraagde advies uit aan het Ministerie van VWS en Infrastructuur en Waterstaat.

De centrale vraag in de gesprekstafels was: wat is voor ouderen een gewenste leefomgeving waarin het prettig bewegen en verplaatsen is, en waarin belangrijke activiteiten bereikbaar zijn? Verder stonden we stil de verkeersveiligheid en mobiliteit in de leefomgeving. 

Belangrijke uitkomsten
Vanuit de tafels zijn belangrijke uitkomsten naar voren gekomen. Zo is er niet voldoende aandacht voor rolstoelgebruikers in het verkeer. Ontwerpers van nieuwe wijken of verkeerssituaties zijn veel jonge, mobiele mensen waardoor de wensen van rolstoelgebruikers of andere minder mobiele mensen niet goed gehoord worden. 

Het verkeer is drukker en ingewikkelder geworden door elektrische fietsen, fatbikes, scooters, bakfietsen en dergelijke. Slordig rijgedrag van zowel fietsers al automobilisten bijvoorbeeld gebruik van smartphone op de fiets of lopend maakt het verkeer gevaarlijker. Het verkeer gaat tegenwoordig heel snel, en dat is voor ouderen vaak lastig. Ouderen op elektrische fietsen en in de auto moeten reageren op al die veranderde situaties, en reageren nu eenmaal minder snel. Meer begrip voor de oudere weggebruiker is volgens de ouderen gewenst. Het is volgens hen ook belangrijk dat ouderen zelf maatregelen nemen om veilig door het verkeer te bewegen. Denk hierbij aan een fietshelm of spiegels op de fiets. 

Ouderen voelen zich niet altijd veilig, bijvoorbeeld door onvoldoende verlichting of te weinig oversteekplaatsen. Heb hier aandacht voor bij ontwikkelen van de leefomgeving

Informatiegebrek speelt zeker een rol bij de mobiliteitskeuzes van ouderen. Ouderen weten niet altijd de juiste informatie te vinden om goed gebruik te maken van het openbaar vervoer en deel- of regiotaxi's. Door bezuinigingen verdwijnen buslijnen op het platteland, terwijl ouderen hier juist afhankelijk van zijn. Het is belangrijk dat ze wegwijs worden gemaakt in het gebruiken van het OV. 

Vervolg
De uitkomsten van deze twee gesprekstafels en van de andere door het land heen worden door de schrijfgroep van de Raad van Ouderen samengevoegd tot een mooi advies voor de twee ministeries die het advies gevraagd hebben. Als het advies verschijnt, zal Platform Pouwer dat uiteraard breed verspreiden!

Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon