Bent u al voorbereid op wonen in de laatste levensfase?

Op woensdagmiddag 29 maart 2023 organiseerde Platform Pouwer de Regiotafel Groningen over 'Wonen in de laatste levensfase'. Meer weten over deze Regiotafel? Klik dan hier!

Icon31-03-2023 Nieuws
Bent u al voorbereid op wonen in de laatste levensfase?

Tijdens deze Regiotafel in het Clockhuys in Haren zijn de wensen, behoeften en mogelijkheden rond wonen de laatste levensfase verkent met een gemêleerde groep van ongeveer 25 professionals, ouderen en andere geïnteresseerden. Mirjam Valk senior adviseur van het Zorg Innovatie Forum (ZIF) en Platform Pouwer opende de Regiotafel.

Zingeving, toegankelijkheid, leefomgeving en publieke ruimte, wonen en mobiliteit, allen thema's die bij Platform Pouwer aan bod komen. Zo vertelde Karin Kalverboer, directeur bestuurder van het ZIF en coördinator van Platform Pouwer. Naast natuurlijk het thema dat op 29 maart op de planning stond: wonen in de laatste levensfase..

Woningcorporatie Nijestee
Carla Terhell, directeur Woondiensten, nam ons mee in wat Nijestee doet voor senioren. Nijestee werkt samen met andere corporaties uit Groningen en kijkt wijkgericht wat nodig is aan specifieke seniorenwoningen. Nijestee stemt WMO-aanpassingen af met de gemeente, zoals een traplift, sleutelkast en hergebruik van materialen. Carla geeft de aanwezige ouderen als tip om zich al vroeg in te schrijven bij een woningcorporatie (bijvoorbeeld als u in Groningen woont op WoningNet) zodat u terecht kan in een sociale huurwoning wanneer u hieraan toe bent.

Stichting Zo Willen Wij Wonen
Wouter van de Kolk, voorzitter van de stichting, informeerde de deelnemers over verschillende initiatieven. De Stichting ondersteunt initiatieven die vormen van wonen voor ouderen ontwikkelen en delen kennis op dit gebied. Inmiddels zijn er zes initiatieven aangesloten en gehonoreerd door Nationaal Programma Groningen, maar er is ook nog ruimte voor nieuwe deelnemers en initiatieven! Dus heeft u een goed idee? Laat dan van u horen!

Netwerken Palliatieve Zorg Groningen
Jacqueline Tijhaar, coördinator van het netwerk ging in gesprek met de aanwezigen over het belang van het vroegtijdig delen van persoonlijk behoeften in de laatste levensfase. Ans Stoker (Lid - Denktank 60+ Noord en Platform Pouwer) deelde een persoonlijke ervaring om het belang van de boodschap kracht bij te zetten. "Ik hoef niet te twijfelen. Ik weet dat we het goed hebben gedaan, zoals hij het wilde." Ook hebben ze een wensenboekje uitgedeeld die aanwezigen kunnen invullen en kunnen gebruiken voor het voeren van mooie gesprekken over wat voor uzelf en de ander van waarde is. 

Nadenken over waar u wilt wonen in een palliatieve fase
Bert Kolk (o.a. Voorzitter – Ouderenraad Midden-Groningen) vertelde over de mogelijkheden waar u kunt sterven als u de boodschap krijgt van een levensbedreigende ziekte en u moet zich voorbereiden op de laatste levensfase (de palliatieve fase): thuis, in een verpleeghuis, in een hospice of in een ziekenhuis. Aan iedere vorm zitten voor- en nadelen, maar zijn conclusie is dat er meer nagedacht moet worden over wat er nodig is om goede palliatieve zorg te kunnen blijven leveren (of te krijgen)!

Platform Pouwer kijkt terug op een Regiotafel met mooie verhalen en nieuwe inzichten in wat er van belang is voor wonen de laatste levensfase. Er zijn veel mogelijkheden, zoals bleek uit de discussie tijdens de bijeenkomst, maar de informatievoorziening kan beter.  Op naar meer samenwerking tussen ouderen, mantelzorgers en 'het systeem'!

Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon