Wat vinden senioren uit Overijssel belangrijk?

Vandaag, 7 oktober is de Nationale dag van de Ouderen. Een dag waarop ouderen het voor het zeggen hebben en in het zonnetje staan. De Provincie Overijssel heeft in samenwerking met Platform Pouwer actieve ouderen uit de hele provincie uitgenodigd om hun stem te laten horen. 

Icon07-10-2022 Nieuws
Wat vinden senioren uit Overijssel belangrijk?

Gedeputeerde Roy de Witte trapte de bijeenkomst, die geïnitieerd is door de Seniorenraad Zwolle en de Provincie Overijssel, af. Hij onderstreept het belang van ontmoeting en kennisdeling. “Ouderen zijn hard nodig om de samenleving te draaiende te houden. Ik wil de aanwezige ouderen heel erg bedanken voor hun, veelal vrijwillige, inzet!”

De gedeputeerde staat open voor feedback en hoort graag wat de ouderen uit zijn provincie bezighoudt. Dat laten de deelnemers zich geen tweede keer zeggen, en de informatie vliegt al snel over tafel. Onderwerpen als bereikbaarheid en openbaar vervoer komen al onder andere naar voren.

De Provincie Overijssel is één van de weinige provincies waarin alle 25 gemeenten meewerken aan één tegen eenzaamheid. Daar is gedeputeerde de Witte heel trots op. “We moeten niet alleen kijken naar de fysieke infrastructuur, maar ook naar de sociale infrastructuur.”

Wat vinden senioren uit Overijssel belangrijk? foto 2

Jan Jukema, lector bij Saxxion, benadrukt de kracht die bij de 65-plusers zit. “Als samenleving moeten we ervoor zorgen dat ouderen niet onthand naar hun derde levensfase gaan, en de vitaliteit die er zit benutten.” Ouderen zijn hierbij ook zelf aan zet, benadrukt Anjo Geluk, lid van de Raad van Ouderen en Platform Pouwer. Het is belangrijk dat een burger die een bijdrage levert gezien wordt als volwaardig, en niet alleen als een vinkje dat gezet moet worden. Een gepaste vergoeding is daarbij op zijn plaats.

Tijdens de bijeenkomst is er ruimte voor geanimeerde gesprekken waarbij belangrijke thema’s aan bod komen. De deelnemers kijken naar de verschillende dimensies van het model Positieve Gezondheid. Fysiek en sociaal in beweging blijven is heel belangrijk. Zo kun je blijven meedoen. De ouderen benadrukken dat er een groot verschil is tussen de leef- en systeemwereld. Henk van der Pol, voorzitter van de Seniorenraad Zwolle noemt de aanwezige ouderen trendsetters. “Deze groep zijn de voorlopers, zij geven al inhoud aan de derde levensfase.”

Wat vinden senioren uit Overijssel belangrijk? foto 3

Karin Kalverboer, directeur-bestuurder van het Zorg Innovatie Forum en coördinator kijkt terug op een inspirerende bijeenkomst. “We kijken uit naar volgend jaar, maar natuurlijk moet er het hele jaar rond aandacht zijn voor ouderen. Daar zetten Platform Pouwer en de Provincie Overijssel zich voor in.”

Om de Nationale Ouderendag te vieren, en de ouderen te bedanken voor hun aanwezigheid, werd de ochtend afgesloten met een lekkere lunch, aangeboden door de Provincie. Onder het genot van de lunch werd er nagepraat en werden contacten uitgewisseld.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon