Wat beweegt Ouderen in Coevorden?

Samen met Domesta, Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Jongerenwerk Coevorden, de gemeente Coevorden en inwoners van de wijken Lootuinen en Oranjewijk gaat het ZIF aan de slag met leefbaarheid, veiligheid en verbinding in de Coevordense wijken. 

Icon29-09-2021 Nieuws
Wat beweegt Ouderen in Coevorden?

Op 25 september was het Burendag in heel Nederland. De spiksplinternieuwe buurtvereniging in Oranjewijk in Coevorden ging goed van start!

Wat beweegt Coevorden?

In april heeft het Zorg Innovatie Forum een bijeenkomst georganiseerd en middels een gezamenlijke wijkwandeling over de buurt gesproken met de gemeente, het MWC, wijkagenten, Domesta, bewoners en de kersverse buurtvereniging van Oranjewijk. De afgelopen maanden heeft deze buurtvereniging hard gewerkt. Ze beschikken inmiddels over een nieuwe website, er zijn bankjes gerealiseerd, er is een doorgang tussen de huizen bestraat en is er een campagne tegen hondenpoep gestart. Er is korte wandelroute is uitgezet, waar de nieuwe bankjes onderdeel van zijn zodat ook de bewoners van de Eendrachtshof een ommetje kunnen maken en onderweg kunnen uitrusten. 

Burendag

In samenwerking met de buurtsportcoaches van Gezond Coevorden waren er op 25 september diverse spelletjes te doen zoals sjoelen en blikgooien. Ook werden er poffertjes gebakken, er was veel koffie en klets: de sfeer zat er goed in! Wethouder Steven Stegen opende de dag officieel, samen met Alidus Steenhoven, de voorzitter van de wijkverenging in Oranjewijk, en zij mochten als eerste proef zitten op het eerste bankje van de zes die nu geplaatst zijn. Om bewegen te promoten en de bankjesroute te verkennen werd er met de wethouder en bewoners nog een kleine wandeling door de wijk gemaakt.

Het werd een succesvolle en gezellige dag, waar veel mensen - jong en oud - op af kwamen. Er was openheid en behoefte aan contact en een praatje met elkaar na een lange stille tijd. De buurtvereniging gaat nu niet stil zitten (ondanks de mooie nieuwe bankjes waar dit op kan) en gaat zich verder inzetten voor (verkeers)veiligheid en verbinding onder bewoners in de wijk.

Wat beweegt Ouderen in Coevorden? foto 2

Lootuinen

Ook in Lootuinen zal er zaterdag 2 oktober een grote wijkdag worden georganiseerd door de wijkvereniging, bewoners, in samenwerking met het Zorg Innovatie Forum, Domesta en MWC. Tijdens een grote Fancy Fair voor jong en oud bij de speeltuin zullen bewoners worden gevraagd naar hun ideeën en wensen voor hun wijk. Waar zijn ze trots op, en hoe kan hun leefomgeving een veiligere en gezonde plek zijn voor ontmoeting en verbinding? Wat kan anders als het gaat om goed wonen, groen, ontmoeting en veiligheid? Wat is daarvoor nodig? Met deze vragen zijn Adema Architecten en het Zorg Innovatie Forum aan de slag in het project : “Wat Beweegt Ouderen” in Coevorden. Zoveel mogelijk bewoners (jong en oud) worden gevraagd naar hun ideeën en wensen wat betreft leefbaarheid, veiligheid, plezier en verbinding in de wijk. Al deze input wordt verzameld op een grote kaart van de wijk, waar bewoners ook zelf iets op kunnen schrijven en plakken. 


Wat beweegt Ouderen in Coevorden? foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon