Interregionale uitwisselingsbijeenkomst ouderennetwerken

Lees hier alles over de interregionale uitwisselingsbijeenkomst tussen drie ouderennetwerken van eind mei!

Icon18-06-2021 Nieuws
Interregionale uitwisselingsbijeenkomst ouderennetwerken

Op 27 mei kwamen 22 ouderen van de ouderendelegaties van NUZO, Genero en Platform Pouwer en de coördinatoren van deze netwerken online samen om kennis te maken, van gedachten te wisselen en van elkaar te leren. De bijeenkomst begon met mooi nieuws, want de Raad van Ouderen is uitgenodigd om op bezoek te komen bij informateur Marriëte Hamer. Het nut van ouderenparticipatie en ouderennetwerken werd hiermee weer bewezen.

De bijeenkomst stond in het teken van kennisdeling, en dat gebeurde volop toen de deelnemers in groepjes uiteen gingen. Thema’s als wonen, gemeenteraadsverkiezingen, digitalisering, zingeving en generaties verbinden werden besproken. Hoewel de groepjes ieder andere thema’s bespraken, waren er overeenkomsten. Bewustwording, oog voor alle ouderen, goed luisteren naar ouderen en generaties met elkaar verbinden kwamen bij alle onderwerpen naar voren.

In groepjes werd ook het belang van ouderenparticipatie besproken. Zien de ouderen zichzelf bijvoorbeeld als sleutelpersoon, en wat is voor hen het belang van ouderenparticipatie wat kunnen we leren van elkaar en wat kan er nog beter?
De actieve ouderen vinden ouderenparticipatie erg belangrijk. Er wordt aandacht gevraagd voor het bereiken van ouderen, die niet aan tafel zitten, en die minder mondig zijn. Daarnaast vroegen sommige ouderen zich af of ze wel alle ouderen uit hun regio goed kunnen vertegenwoordigen. Wees verbindingsofficier en probeer niet steeds dezelfde ouderen te betrekken, maar doe dat met het hele dorp of de wijk, en houd daarbij rekening met diversiteit. Bij de verschillende delegaties leeft de behoefte om niet teveel te acteren op wat de buitenwereld wil, maar de eigen agenda te volgen.

Voor herhaling vatbaar?
Karin Kalverboer, coördinator van de ouderendelegatie Drenthe/Overijssel vanuit het netwerk Pouwer sloot de bijeenkomst af. De ouderen vonden het een waardevolle en inspirerende bijeenkomst, waarvan een vervolg zeker gewenst is!
Daarom zullen de drie ouderennetwerken zeker nogmaals zo’n bijeenkomst organiseren.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon