Onderzoek van de Rijksuniversiteit onder ouderen

In het CogFlex onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wordt onderzocht of het leren van Engels positief kan bijdragen aan het denkvermogen en de stemming van senioren met geheugenproblemen of stemmingsklachten.

Icon16-06-2021 Nieuws
Onderzoek van de Rijksuniversiteit onder ouderen

Voor het onderzoek zoekt de RUG senioren van 65 - 85 jaar met geheugenproblemen of stemmingsklachten, die graag een gratis cursus Engels willen volgen. De moedertaal moet Nederlands zijn, en de Engelse taal moeten de deelnemers niet goed beheersen. 

Heeft u weinig muziek gemaakt de afgelopen 20 jaar, bent u in het bezit van een laptop of tablet en lijkt het u leuk om een gratis online cursus Engels van drie maanden te volgen? Geef u dan snel op!

Tijdens het onderzoek vinden er drie videogesprekken plaats, waarin interviews, vragenlijsten en taken afgenomen worden. De cursus is thuis te volgen, zolang deelnemers een laptop of tablet met internetverbinding hebben. Het is dus volledig veilig in deze coronatijd, en de onderzoekers hopen de deelnemers iets leuks te kunnen bieden waarbij zij bovendien nieuwe mensen ontmoeten. De cursus start in de week van 4 oktober en loopt tot januari 2022. Aanmelden kan t/m 17 september!

Meedoen aan het CogFlex onderzoek wordt door de deelnemers als leuk en leerzaam ervaren. Jan (77): “Het is een ontzettend leuke groep en de docente gaat op een speelse manier om met het leren van Engels. Ik doe met veel plezier mee en de interactie met de andere cursisten is erg leuk”. In de cursus wordt aandacht besteed aan spreekvaardigheid en participanten kunnen thuis zelf met lees-, luister-, schrijf- en grammaticaopdrachten oefenen. “Het fijne is dat je zelf mag bepalen hoe je je huiswerk invult. Ook mag je in de cursus een presentatie over een gekozen onderwerp geven, dan moet je goed nadenken over hoe je het gaat zeggen en welke woorden je gaat gebruiken”. Tegenwoordig kom je bijna overal wel Engels tegen: in reclames, op tv en in muziek. Volgens de deelnemers kun je niet meer om Engels heen en daarom is het nuttig om de taal te leren. “Je leert communiceren in een andere taal. Mijn motivatie was ook om te kijken in hoeverre ik op mijn leeftijd nog in staat ben om iets nieuws te leren. Ik zou de cursus zeer zeker ook aan anderen aanraden!”

Deelnemen?
Als dank voor deelname bieden de onderzoekers, naast de gratis cursus, na het laatste testmoment een vergoeding van €100.
Meer informatie is te vinden op: www.rug.nl/let/cogflex, of u kunt mailen naar cogflex@rug.nl of bellen naar 06-42971746

Heeft u geen geheugenproblemen of stemmingsklachten, maar wilt u wel graag een steentje bijdragen? Dan kunt u begin 2022 mee doen aan een vergelijkbaar onderzoek van de Rijksuniversiteit. U kunt dan nu alvast mailen naar Cogflex!

Deel dit artikel

Meer nieuws

Regiotour Drenthe / Overijssel

Regiotour Drenthe / Overijssel

Op 8 oktober komen ouderen, professionals en beleidsmakers samen in het provinciehuis in Zwolle. Tijdens deze Regiotour Drenthe/Overijssel staan verschillende thema's op het programma en worden de ..

Verder lezen
Interregionale uitwisselingsbijeenkomst ouderennetwerken

Interregionale uitwisselingsbijeenkomst ouderennetwerken

Lees hier alles over de interregionale uitwisselingsbijeenkomst tussen drie ouderennetwerken van eind mei!..

Verder lezen
Raad van Ouderen aan tafel bij informateur Hamer

Raad van Ouderen aan tafel bij informateur Hamer

De Raad van Ouderen is, samen met vertegenwoordigers van de seniorenorganisaties (ANBO, Koepel Gepensioneerden, KBO-PCOB en NOOM), de Patiëntenfederatie, Alzheimer Nederland en de Landelijke Clië..

Verder lezen
Icon