Veel te bespreken in Overijssel

Eén week voor de Dag van de Ouderen kwamen in het provinciehuis van Overijssel in Zwolle zo’n veertig ouderen en professionals samen, om te spreken over mobiliteit en mantelzorg. Lees meer over deze bijeenkomst in dit nieuwsartikel!

Icon05-10-2023 Nieuws
Veel te bespreken in Overijssel

Er stonden op 29 september twee belangrijke thema's op de agenda: Mobiliteit en Mantelzorg.  Naast presentaties gingen ouderen en professionals ook met elkaar in gesprek. Interessante bevindingen vindt u hier!

Mobiliteit
Transportgeograaf Felix Pot deed onderzoek naar de bereikbaarheid van voorzieningen in het plattelandsgebied. Hij ziet grote verschillen in het aantal voorzieningen tussen stad en platteland, maar het verschil in tevredenheid over deze voorzieningen is minder groot. Een belangrijke voorwaarde is het hebben van een auto. Daardoor vallen ouderen vaker buiten de boot, wanneer ze wegens gezondheidsoverwegingen of veiligheid geen auto meer (kunnen) rijden. Dit geldt zeker voor ouderen met een migratieachtergrond die problemen ondervinden door een taalbarrière. Op het platteland zijn veel particuliere initiatieven die dorps- en buurtgenoten ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Automaatje van de ANWB of vrijwilligers die ouderen brengen en halen. Hier wordt daardoor weer een groot beroep gedaan op vrijwilligers, merken de deelnemers.  “Eigenlijk moeten we terug naar kleinschaligheid, en dat kost geld, maar ook kleine kernen moeten voorzien worden.”, aldus één van de aanwezige ouderen. 

OV ambassadeurs
De OV ambassadeurs kunnen hierin iets betekenen voor ouderen. Vrijwilligers (veelal zelf senioren) maken ouderen...

Veel te bespreken in Overijssel foto 2
Veel te bespreken in Overijssel foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon