Veel te bespreken in Overijssel

Eén week voor de Dag van de Ouderen kwamen in het provinciehuis van Overijssel in Zwolle zo’n veertig ouderen en professionals samen, om te spreken over mobiliteit en mantelzorg. Lees meer over deze bijeenkomst in dit nieuwsartikel!

Icon05-10-2023 Nieuws
Veel te bespreken in Overijssel

Er stonden op 29 september twee belangrijke thema's op de agenda: Mobiliteit en Mantelzorg.  Naast presentaties gingen ouderen en professionals ook met elkaar in gesprek. Interessante bevindingen vindt u hier!

Mobiliteit
Transportgeograaf Felix Pot deed onderzoek naar de bereikbaarheid van voorzieningen in het plattelandsgebied. Hij ziet grote verschillen in het aantal voorzieningen tussen stad en platteland, maar het verschil in tevredenheid over deze voorzieningen is minder groot. Een belangrijke voorwaarde is het hebben van een auto. Daardoor vallen ouderen vaker buiten de boot, wanneer ze wegens gezondheidsoverwegingen of veiligheid geen auto meer (kunnen) rijden. Dit geldt zeker voor ouderen met een migratieachtergrond die problemen ondervinden door een taalbarrière. Op het platteland zijn veel particuliere initiatieven die dorps- en buurtgenoten ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Automaatje van de ANWB of vrijwilligers die ouderen brengen en halen. Hier wordt daardoor weer een groot beroep gedaan op vrijwilligers, merken de deelnemers.  “Eigenlijk moeten we terug naar kleinschaligheid, en dat kost geld, maar ook kleine kernen moeten voorzien worden.”, aldus één van de aanwezige ouderen. 

OV ambassadeurs
De OV ambassadeurs kunnen hierin iets betekenen voor ouderen. Vrijwilligers (veelal zelf senioren) maken ouderen...

Veel te bespreken in Overijssel foto 2
Veel te bespreken in Overijssel foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

Vitaal en sociaal in elke levensfase?

Vitaal en sociaal in elke levensfase?

Ouderen in gesprek over wat het betekent om sociaal en vitaal in elke levensfase te zijn? Lees meer over de gesprekstafels die Platform Pouwer in samenwerking met de Raad van Ouderen organiseerde...

Verder lezen
GEZOCHT - Lid Raad van Ouderen voor Overijssel

GEZOCHT - Lid Raad van Ouderen voor Overijssel

Vanaf half september zoekt Platform Pouwer een nieuwe afgevaardigde uit Overijssel voor de Raad van Ouderen. Pakt u deze kans om de stem van ouderen te vertegenwoordigen?..

Verder lezen
In gesprek over dementie

In gesprek over dementie

Op 26 april organiseerde Platform Pouwer een regiotafel over dementie. Een waardevolle ochtend, waarin we open en eerlijk met elkaar in gesprek is geweest. Lees in dit bericht meer!..

Verder lezen
Icon