‘Wij willen graag bijdragen aan een oplossing tegen dementie’

21 september staat in het kader van Wereld Alzheimerdag. Platform Pouwer en Zorg Innovatie Forum zetten zich via het ABOARD-project in om Alzheimer te stoppen voor het start. Lees in dit interview meer over het verhaal van Judith en Arnold.

Icon21-09-2023 Nieuws
‘Wij willen graag bijdragen aan een oplossing tegen dementie’

Na een zoektocht van twee jaar werd het vorig jaar oktober eindelijk duidelijk: Judith was 53 jaar en kreeg de diagnose alzheimer. De ziekte heeft een enorme impact op het leven van Judith en haar man Arnold, maar bij de pakken neerzitten is niks voor hen. Ze grijpen alle kansen aan om meer informatie te krijgen over alzheimer én om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. ‘We willen graag bijdragen aan onderzoek, uit die hoek moet toch de oplossing tegen dementie komen’, verklaart Arnold. Het ABOARD Cohort kwamen ze al snel tegen op het internet en dat onderzoek sprak ze erg aan. 

"We hebben geen verklaring voor de ziekte van Judith. Het komt niet in de familie voor en we leven gezond, maar toch heeft ze nu alzheimer. Om een aanwijzing te vinden heb je denk ik informatie nodig van heel veel mensen en die verzamelen de onderzoekers via het ABOARD Cohort. Ik geloof dat dit een goede aanpak is om meer inzichten in de ziekte te krijgen."

ABOARD Cohort onderzoek
Het ABOARD cohort onderzoek bestaat uit online vragenlijsten, die deelnemers één keer per jaar invullen. De vragen gaan over gezondheid, leefstijl en zorggebruik. Iedereen boven de 45 jaar kan meedoen, mensen met én zonder geheugenproblemen. ‘Wij doen allebei mee’, vertelt Arnold. ‘En die vragenlijst, dat was een koud kunstje. Ik heb Judith geholpen met de vragen en we waren binnen een uur wel klaar. Het was een hele kleine moeite.’

Alles op alles zetten
Ze hopen dat het onderzoek inzicht gaat geven welke factoren een rol spelen bij alzheimer. Na de diagnose werd het al snel duidelijk dat je nog niets aan de ziekte zelf kunt doen. Arnold: ‘Ik ben op internet informatie gaan zoeken over alzheimer en wat we nog wel kunnen doen. De Webinars van ABOARD waren daarvoor heel interessant. Ook de onderzoeken geven ons inzicht wat zou kunnen werken. We hebben gelijk alles op alles gezet om zo lang mogelijk stabiel te blijven. Zo zijn we gezonder gaan eten, meer gaan bewegen en proberen we stress te vermijden.’

Actief blijven
Judith zou graag willen dat iedereen open kan zijn over dementie en er geen taboe op heerst. Ze vindt het jammer dat mensen met dementie thuis gaan zitten en niks meer doen. ‘Ik ben nog heel actief’, vertelt Judith enthousiast. ‘Ik sport drie keer per week en heb veel vriendinnen waar ik mee afspreek.’ Ook gaat ze twee keer per week naar het Odensehuis. Afgelopen jaar is de ziekte redelijk stabiel gebleven en onderneemt ze samen met Arnold nog veel leuke dingen. Op het moment van interviewen zijn ze samen op vakantie met de boot.

Bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek
Naast het ABOARD Cohort draagt Judith aan nog meer onderzoeken bij. Ze doet mee aan een medicijnonderzoek, erfelijkheidsonderzoek en een onderzoek naar muziek. Arnold: ‘We zijn onder de indruk van de professionaliteit van de onderzoekers. Ze steken zoveel energie in het onderzoek en voor ons is meedoen maar een hele kleine moeite. We hopen dat onze bijdrage informatie oplevert waar mensen in de toekomst wat aan hebben.’

‘Wij willen graag bijdragen aan een oplossing tegen dementie’ foto 2

Wilt u ook deelnemen aan het ABOARD cohort? Ga naar www.aboard-cohort.nl

Meer informatie weten over ABOARD project? Ga naar www.aboard-project.nl

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
In gesprek over dementie en (vroeg)signalering

In gesprek over dementie en (vroeg)signalering

Op 20 december organiseerden Platform Pouwer en het UMCG een webinar over dementie en (vroeg)signalering. Hoe kun je signalen van dementie herkennen, en wat kan het betekenen voor patiënten en hun..

Verder lezen
In gesprek over leefomgeving

In gesprek over leefomgeving

In oktober gingen ouderen in Drenthe, Overijssel en Groningen in gesprek over leefomgeving. Zij voedden met hun eigen wensen en behoeften de Raad van Ouderen, voor hun aanstaande advies . Lees hier..

Verder lezen
Icon