Ouderen en hun leefomgeving

Met de invoering van de omgevingswet op 1 juli 2022 worden 26 wetten voor het benutten en beschermen van de leefomgeving gebundeld. Gemeenten gaan meer adviseren hoe adviezen mogelijk gemaakt kunnen worden, in plaats van bepalen wat wel en wat niet mag. Maar wat betekent dit voor ouderen, en wat vinden zij belangrijk in hun eigen leefomgeving? Dat stond op 22 november centraal tijdens een webinar van Platform Pouwer over de Omgevingswet en leefomgeving.

Icon26-11-2021 Nieuws
Ouderen en hun leefomgeving

Publieke ruimte als leefomgeving
Lector Gezonde stad van de Hanzehogeschool Groningen beet het spits af door ouderen te vragen wat zij vinden van hun eigen leefomgeving. Met name de toegankelijkheid en beweegvriendelijkheid van de leefomgeving liet te wensen over. Via de chat gaven de aanwezigen aan dat openbare toiletten, rust- en ontmoetingsplekken en goed openbaar vervoer vaak ontbreekt.

Jeanette Nijkamp benadrukte het belang van een goed ingerichte publieke ruimte. Dit bevordert ontmoeting, beweging en leidt tot meer geluk. Een veilige voetgangersomgeving is een belangrijk aspect bij fijne leefomgeving. Een omgeving met weinig auto’s, maar een goede bereikbaarheid van het openbaar vervoer. Daarnaast is het belangrijk dat voorzieningen zoals de huisarts, winkels, en sportfaciliteiten op loopafstand zijn.

De omgevingswet biedt goede mogelijkheden voor burgers om zelf betrokken te zijn, en maakt het voor gemeenten makkelijker om een adviserende rol te hebben, in plaats van te bepalen wat wel en niet mag.

Meer bewegen in het ziekenhuis
Transitiemanager van het Isala Beweegziekenhuis in Meppel Mariska de Groot, vertelde over het ontwerp van dit speciale ziekenhuis. Het belang van bewegen is meegenomen in dit ontwerp. Meer beweging leidt namelijk tot een kortere opname en minder thuiszorg / fysiotherapie. Patiënten worden in vijf verschillende stappen verleidt om uit bed te gaan en meer te bewegen. De vijf stappen zijn: het bed uit, de kamer af, de afdeling op, naar beneden en naar buiten. Het gedrag van de zorgprofessional is hierin ook heel belangrijk, ze leren zelfs een nieuwe vocabulaire aan!

Invloed van bewoners
Gerda Schepers, actieve oudere bij o.a. Platform Pouwer, Proo en de ASD Deventer vertelde over het bankjesproject waar bewoners bij de renovatie van een park werden gevraagd om mee te denken. De ouderen hebben aangedragen dat bankjes niet te laag moesten zijn, en ook kwam er een uitsparing voor een scootmobiel, zodat die ook erbij konden zitten. Een hele goede ontwikkeling, want zo kwamen bewoners van omliggende verzorgingstehuizen meer in het park. “Het bankjesproject is een heel mooi voorbeeld van participatie ten behoeve van een gezondere en toegankelijke openbare ruimte.”, aldus Gerda Schepers.

Toegankelijkheid voor doven en slechthorenden
Marja de Putter nam de aanwezigen mee in de wereld van de toegankelijkheid. Ze heeft zelf een cochleair implantaat, en zet zich onder andere in voor Stichting HoorMij. Marja vertelde over problemen waar doven en slechthorenden tegenaan lopen. Zo spreken veel mensen die doof geboren zijn de Nederlandse Gebarentaal (NGT), maar dat geldt niet voor de meeste mensen die plotsdoof zijn. In plaats van een Tolk NGT hebben zij een schrijftolk nodig, iets waar zij niet altijd van op de hoogte zijn. Marja haalde aan dat gemeenten niet altijd goed communiceren met doven en slechthorenden. Zo zou het goed zijn als gemeenten altijd chatservices aanbieden. 

Marja heeft een e-book geschreven vol met tips en tricks voor beleidsmedewerkers, maar ook voor doven en slechthorenden. Benieuwd naar? Mail dan naar Marja de Putter (vrijw.marja7crea@gmail.com

Zorgcentrum in de wijk
Als laatste was Dineke Katerberg, directeur van Zorgcentrum Westerholm aan het woord. Westerholm biedt mensen in Haren een omgeving om fijn en veilig oud te worden. Dat kan thuis in de wijk zijn, maar in de een appartement van Westerholm. Alle algemene voorzieningen zoals de tuin, het parkje, restaurant en de stilteruimte zijn ook toegankelijk voor andere inwoners van Haren. Westerholm heeft een open mind voor externe ontwikkelingen en staat ten dienste van de wijk. Er wordt uitgegaan van mogelijkheden en niet gedacht in ziekte of beperkingen. Hoe zorg je dat je met alle mensen goed in gesprek komt: “Je moet luisteren, vertalen, en koers houden, waarbij een duidelijke projectleiding belangrijk is.”, aldus Dineke. De visie van Westerholm wordt altijd goed bewaakt. 

Graag bedanken wij wederom alle enthousiaste ouderen en professionals die mee hebben gedaan aan dit webinar!
Ook bij het volgende webinar zijn? Houdt onze agenda in de gaten!

                             

Ouderen en hun leefomgeving foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon