Uitburgeren, een boekje van Betty Meyboom

In het eind mei verschenen boekje Uitburgeren beschrijft emiritus hoogleraar Betty Meyboom wat iedereen kan weten en regelen omtrent het levenseinde.

Icon26-05-2021 Nieuws
Uitburgeren, een boekje van Betty Meyboom

Praten over het levenseinde blijkt voor velen nog taboe. Dat heeft Betty Meyboom gemotiveerd tot het uitbrengen dit voorlichtingsboekje, waarin mensen met een checklist na kunnen gaan of zij en hun naasten zijn voorbereid.

De titel van het boekje is ontleend aan een citaat van Dick Swaab, die voorstelde om naast een inburgeringscursus voor nieuwkomers voor alle burgers een uitburgeringscursus te organiseren. Belangrijke vragen die aan bod komen, zijn: Wie is mijn gemachtigde als ik zelf mijn wensen niet meer kenbaar kan maken door coma, ziekte, ongeval of aftakeling? Wil ik gereanimeerd worden of niet? Wil ik opgenomen worden op de intensive care (IC)? Vraag ik om euthanasie bij een ongeneeslijke ziekte of niet? Welke verklaringen zou ik moeten schrijven?

De schrijfster geeft ouderen als advies om elk jaar aan het begin van hun nieuwe jaar, op de dag na hun verjaardag na te denken over hun levenseinde, hun wensen te bespreken met hun naasten en op te schrijven wat ze graag wensen en wat ze in ieder geval niet willen.

Het boekje is uitgegeven door Sunenz, en is via deze website te bestellen door invullen van het bestelformulier.

Op 29 juni praat Betty Meyboom bij de Bibliotheek Drachten over haar voorlichtingsboek. Zij gaat daarin uitgebreid in op levenseinde, zingeving en meer. Het boekje 'Uitburgeren' is een praktische gids die ouderen verder helpt in het maken van keuzes en de realisatie hiervan, en zo is de lezing op 29 juni van 19.30 - 20.30 uur ook ingedeeld. De lezing vindt plaats via Zoom, deelname is gratis, maar aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan via de website van Bibliotheek Drachten, klik hier. 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon