Uitburgeren, een boekje van Betty Meyboom

In het eind mei verschenen boekje Uitburgeren beschrijft emiritus hoogleraar Betty Meyboom wat iedereen kan weten en regelen omtrent het levenseinde.

Icon26-05-2021 Nieuws
Uitburgeren, een boekje van Betty Meyboom

Praten over het levenseinde blijkt voor velen nog taboe. Dat heeft Betty Meyboom gemotiveerd tot het uitbrengen dit voorlichtingsboekje, waarin mensen met een checklist na kunnen gaan of zij en hun naasten zijn voorbereid.

De titel van het boekje is ontleend aan een citaat van Dick Swaab, die voorstelde om naast een inburgeringscursus voor nieuwkomers voor alle burgers een uitburgeringscursus te organiseren. Belangrijke vragen die aan bod komen, zijn: Wie is mijn gemachtigde als ik zelf mijn wensen niet meer kenbaar kan maken door coma, ziekte, ongeval of aftakeling? Wil ik gereanimeerd worden of niet? Wil ik opgenomen worden op de intensive care (IC)? Vraag ik om euthanasie bij een ongeneeslijke ziekte of niet? Welke verklaringen zou ik moeten schrijven?

De schrijfster geeft ouderen als advies om elk jaar aan het begin van hun nieuwe jaar, op de dag na hun verjaardag na te denken over hun levenseinde, hun wensen te bespreken met hun naasten en op te schrijven wat ze graag wensen en wat ze in ieder geval niet willen.

Het boekje is uitgegeven door Sunenz, en is via deze website te bestellen door invullen van het bestelformulier.

Op 29 juni praat Betty Meyboom bij de Bibliotheek Drachten over haar voorlichtingsboek. Zij gaat daarin uitgebreid in op levenseinde, zingeving en meer. Het boekje 'Uitburgeren' is een praktische gids die ouderen verder helpt in het maken van keuzes en de realisatie hiervan, en zo is de lezing op 29 juni van 19.30 - 20.30 uur ook ingedeeld. De lezing vindt plaats via Zoom, deelname is gratis, maar aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan via de website van Bibliotheek Drachten, klik hier. 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Regiotour Drenthe / Overijssel

Regiotour Drenthe / Overijssel

Op 8 oktober komen ouderen, professionals en beleidsmakers samen in het provinciehuis in Zwolle. Tijdens deze Regiotour Drenthe/Overijssel staan verschillende thema's op het programma en worden de ..

Verder lezen
Interregionale uitwisselingsbijeenkomst ouderennetwerken

Interregionale uitwisselingsbijeenkomst ouderennetwerken

Lees hier alles over de interregionale uitwisselingsbijeenkomst tussen drie ouderennetwerken van eind mei!..

Verder lezen
Onderzoek van de Rijksuniversiteit onder ouderen

Onderzoek van de Rijksuniversiteit onder ouderen

In het CogFlex onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wordt onderzocht of het leren van Engels positief kan bijdragen aan het denkvermogen en de stemming van senioren met geheugenproblemen of..

Verder lezen
Icon