Samen op weg naar een gezonde samenleving!

Op 9 april 2021 vertelden de leden van de ouderendelegatie Drenthe/Overijssel wat zij doen in het kader van preventie. Ook was lector Fons van der Lucht aan het woord. Lees hier het verslag!

Icon03-05-2021 Nieuws
Samen op weg naar een gezonde samenleving!

Het tweede webinar van Platform Pouwer in 2021 stond in het teken van preventie. Ruim 100 deelnemers luisterden geïnteresseerd naar de verhalen van lector Fons van der Lucht en de ouderen van de Ouderendelegatie Drenthe/Overijssel en namen actief deel aan de chatdiscussie. Karin Kalverboer directeur bestuurder van het Zorg Innovatie Forum en coördinator van Platform Pouwer begeleidde de bijeenkomst. Lees hieronder over alle bijdrages of bekijk hier het verslag!

Voorkomen is beter dan verzorgen, is de boodschap. Vitaal ouderen worden wordt landelijk en regionaal steeds meer als een prioriteit gezien. Volksgezondheid is altijd in beweging. Kwetsbaarheid of wel broosheid(frailty) is de uitdaging van deze tijd. Mensen krijgen meer gezonde jaren erbij, maar er zijn ook meer mensen met één of meerdere aandoeningen gedurende deze jaren.

We worden gezonder en zieker tegelijkertijd. Door preventie en opsporing wordt er meer ziekte waargenomen.

De tips

Fons van der Lucht raadt aan om preventie te koppelen aan sociaal samenzijn, sleutelpersonen in te zetten, te zorgen voor voldoende tijd, middelen en toegankelijkheid. Begrijpelijke communicatie is enorm van belang. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de volksgezondheid. Zij dienen gezond leven te bevorderen en te faciliteren, maar een gezonde leefstijl ligt bij de burgers zelf. Zonder te betuttelen moet er geprobeerd worden om mensen te stimuleren gezonde keuzes te maken. 

Focus op de urgentie van preventie, op het bevorderen van gezondheid en vitaliteit en sociaal actief zijn. En doe dit alles met ouderen zelf!

Samen op weg naar een gezonde samenleving! foto 2

En zo'n beetje alles wat Platform Pouwer doet, gebeurt met ouderen zelf! Tien leden van de Ouderendelegatie Drenthe/Overijssel vertelden onder de titel 'Maak je dromen waar' over hun drijfveren. Preventie is veel meer dan het voorkomen van ziekte. Wat vinden de actieve ouderen belangrij. Hoe zien zij gezondheid en hoe blijven zij fit? 

Zo pleitte Theo Morskate voor het afstoffen van je talent. 'Benut je talent en blijf bezig!' Een gezonde vorm van preventie, volgens Theo. Tonia de Wind vindt het belangrijk dat ouderen drempels overwinnen. 'Waar zit dat in voor jou, en waar kun (en wil) jij een maatschappelijke bijdrage leveren?'

Ook is fit blijven enorm belangrijk, aldus Ria van Loon. Zij benadrukte dat actief blijven voor mensen die minder mobiel zijn, lastig is, en hoopt op een verbreding van de initiatieven. Mieke Sol vertelde meer over eenzaamheid. 'Als jonge oudere is het verstandig om bezig te zijn met een opbouwen van een netwerk. Zo voorkom je hopelijk eenzaamheid op latere leeftijd.' Gerard Nordkamp droomt van een effectieve beïnvloeding van beleid. Hij vertelde over democratisch participeren en het belang van het laten horen van de stem van ouderen.

Bennie Schulte en Egbert Knoeff spraken beide over hun activiteiten bij de ouderenbond KBO-PCOB. 'Actief zijn bij een ouderenbond kost veel tijd, maar levert een enorme energie en vertrouwen in de toekomst op.' Bennie vraagt zich zelfs af waar hij zou zijn zonder deze bezigheden. Egbert geniet ervan dat hij elke dag actief mag zijn om mensen te stimuleren en in hun kracht te zetten. Gerda Schepers blijft graag gezond en vitaal en doet dat door fysiek en sociaal actief te zijn. 'Wandelen, boodschappen doen, en sociaal actief zijn met de buren, daar blijf je fit van.'

Bruggen bouwen tussen culturen is iets waar Jitro Ubro zich hard voor maakt. 'Als mensen elkaar niet begrijpen komt gezondheid en veiligheid in het gevaar. Accepteer dat de buurman een andere achtergrond en leefstijl heeft dan jij zelf.' Anjo Geluk vertelde als afsluiter over intergenerationeel leren. In het Noorden is er een groot netwerk van ouderen die vanuit de Denktank 60+ Noord actief betrokken zijn bij onderwijs. 'Om als oudere hieraan deel te nemen heb je geen onderwijservaring nodig. Met enthousiasme om met jongeren samen te werken, kom je een heel eind. De samenwerking tussen jong en oud is goud!'

Zoals te lezen is, zitten de ouderen vol energie en ideeën over preventie en actief blijven. De deelnemers ontvingen alle bijdragen van de ouderen vol energie. In het verslag leest u uitgebreider over de bijdrages van de ouderen.

Lees het volledige verslag hier!

Het eerstvolgende webinar van Platform Pouwer met als thema ‘Financieel veilig’ is op 18 juni. Op 8 oktober vindt de Regiotour Drenthe/Overijssel plaats. Meer informatie hierover volgt later.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie!

Ook af en toe uw mening geven over thema’s die ouderen raken? Word dan lid van onze Digitale Ouderenraadpleging, en ontvang eens per twee maanden een online vragenlijst. Lid worden kan hier! 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ouderen en professionals in gesprek!

Ouderen en professionals in gesprek!

Wilt u weten wat mensen vitaal houdt, wat belangrijk is in de derde levensfase, en waarom ouderenparticipatie zo van belang is? Kom dan naar de Regiotour Drenthe / Overijssel op 8 oktobe..

Verder lezen
Wat beweegt Ouderen in Coevorden?

Wat beweegt Ouderen in Coevorden?

Samen met Domesta, Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Jongerenwerk Coevorden, de gemeente Coevorden en inwoners van de wijken Lootuinen en Oranjewijk gaat het ZIF aan de slag met leefbaarheid, veil..

Verder lezen
Regiotour Drenthe / Overijssel

Regiotour Drenthe / Overijssel

Op 8 oktober komen ouderen, professionals en beleidsmakers samen in het provinciehuis in Zwolle. Tijdens deze Regiotour Drenthe/Overijssel staan verschillende thema's op het programma en worden de ..

Verder lezen
Icon