Actie-begeleidend onderzoek naar eenzaamheid

In Haren, het meest vergrijsde gebied van de gemeente Groningen, zetten het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer het project Haren Vitaal in op eenzaamheidsvermindering bij thuiswonende ouderen. Lees hier alles over het onderzoek en de laatste ontwikkelingen!

Icon02-05-2023 Nieuws
Actie-begeleidend onderzoek naar eenzaamheid

Via actie-begeleidend onderzoek achterhalen we in vier dorpen via bijeenkomsten de behoeften van ouderen en ontwikkelen een tool die op deze behoeften inspeelt. Samen met inwoners van de dorpen is projectleider Mirjam Valk aan de slag gegaan. 

Er is een grote betrokkenheid van inwoners in de dorpen. Er wordt al veel georganiseerd voor ouderen, maar hoe bereik je hen nou het beste? Daarover denkt de werkgroep, bestaande uit actieve (oudere) inwoners, na, onder begeleiding van Mirjam. Op 4 april 2023 trof de werkgroep elkaar in Glimmen. De projectleider ging in gesprek een grote groep inwoners over het belang van ontmoeting en verbinding. De rol die goede informatie speelt in de toegankelijkheid van voorzieningen, in het nadenken over ‘later’ wat betreft wonen, zorg en kwaliteit van leven kwam centraal te staan. Mirjam Valk gaf een een terugkoppeling van de bevindingen uit het project tot nu toe, en vroeg om extra input.

En die hadden de aanwezigen! Het zogenaamde ‘noaberschap’ blijkt ook in Glimmen nog levendig. In Glimmen wonen veel betrokken en actieve, relatief vitale ouderen. Maar wel werd ook hier zorg uitgesproken over het wegvallen van zorg en voorzieningen en het beroep wat door de samenleving wordt gedaan op eigen regie, terwijl tegelijk de burger en oudere niet goed wordt gehoord, en gezien wordt door beleidsmakers. Dit geluid neemt Platform Pouwer ook mee naar de achterban, en in het regionale ouderennetwerk!

De komende tijd zal Mirjam verder gaan om de behoeften te vertalen naar een (online) tool. Het project loopt tegen de zomer op z'n einde. Wij brengen u graag op de hoogte van het verloop en einde van het project!


Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon