Digitale Ouderenraadpleging over het fietsgedrag van ouderen

Lees hier de uitkomsten van de laatste Digitale Ouderenraadpleging over het fietsgedrag van ouderen.

Icon15-03-2021 Nieuws
Digitale Ouderenraadpleging over het fietsgedrag van ouderen

Studente Anna van Vliet gaat namens Gazelle een product ontwikkelen dat fietsen veiliger maakt voor ouderen. Maar voordat zij die gaat ontwikkelen, wilde ze graag inzicht in het fietsgedrag van ouderen nodig. Wij vroegen ouderen van Platform Pouwer naar hun fietsgedrag. Hoe vaak fietsen zij, voelen ze zich veilig en wat maakt fietsen voor hen fijn?

In een infographic kunt u zien hoe vaak ouderen hun fiets gebruiken, waarvoor ze deze het meeste gebruiken, hoe veilig ouderen zich voelen en hoe het zit met valangst. U kunt de infographic hier openen.

Kort overzicht van de resultaten

179 ouderen tussen de 60 en 90 jaar uit Noord-Nederland vulden de enquête in. De fiets werd grotendeels gebruikt om boodschappen te doen of voor recreatie. Ook sporten en bewegen doet meer dan de helft van de respondenten graag op de fiets. Ontspanning, conditie opbouwen, mobiliteit, uitwaaien en vrijheid worden ook genoemd.

Veiligheid

Iets meer dan de helft van de ouderen voelt zich veilig tijdens het fietsen, en 41% voelt zich weleens onveilig. Dit heeft meerdere oorzaken die hieronder te zien zijn.  In de natuur en wanneer ouderen alleen fietsen voelen ze zich het veiligst. Fietsen met een grote groep zorgt voor een minder groot gevoel van veiligheid. 

Vooral kruispunten, snelheid, drukte en andere weggebruikers kunnen zorgen voor knelpunten tijdens de fietstocht. Wanneer ouderen iets minder mobiel zijn, kan op- en afstappen ook lastiger worden. 


Digitale Ouderenraadpleging over het fietsgedrag van ouderen foto 2

Lekker fietsen

Dat Nederlanders van fietsen houden is algemeen bekend, en is ook bij de ondervraagde ouderen niet anders. Gemiddeld gebruiken ze de fiets meer dan vier keer per week, en fietsen ze al zolang als ze zich kunnen herinneren. Elektrische fietsen zijn populair bij zeker de helft van de respondenten. Hieronder een greep uit de reacties van de ouderen.

"Het geeft mij de mogelijkheid tot ontdekken van nieuwe plekken."

"Fietsen is mijn ontspanning door inspanning."

"Fietsen staat voor beweging, vrijheid, ontspanning en plezier."

Wilt u ook een keer deelnemen aan de Digitale Ouderenraadpleging of op de hoogte blijven van de uitkomsten?

Vul dan het formulier op deze pagina in, en wij nemen contact met u op!


Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon